Uudised ja teated
Pärnumaa toidumeenekonkursil võidutsesid Põhja-Pärnumaa ettevõtted
Selgusid Pärnumaa parimad toidumeened
Sel sügisel toimus Pärnumaal teist korda toidumeene konkurss, mille raames tunnustati kohalikke toidu- ja joogimeeneid. Esmakordselt leidis konkurss aset 2018. aastal, mil Pärnumaa valiti Eesti toidupiirkonnaks.
Tänavuse konkursi eesmärk oli leida piirkonnale iseloomulikke tooteid, mis peegeldavad piirkonna eripära ning sobivad Pärnumaad külastavatel sise- ja välisturistil kingitusena kaasa võtta. Lisaks kohaliku toidupärandi väärtustamisele soodustab selline ettevõtmine ka Pärnumaa maitsete levikut ja inspireerib ettevõtjaid tootearendusega tegelema.
Konkursile olid oodatud Pärnumaal toodetud ja kohalikust toorainest valmistatud tooted.
Võitjad selgusid viies kategoorias
Kokku osales ligi 30 meenet, mida hindas kaks žüriid: Maitsete žürii ja Disainižürii. Maitsete hindajateks olid esindajad Rohelise Jõemaa Koostöökogust, Liivi Lahe Kalanduskogust, Tartu Ülikoolist ja erasektorist. Disainižürii koosnes tootedisaini ekspertidest, kes valdkonnas igapäevaselt tegutsevad.
Toidumeened valiti viies kategoorias:
- parim toidumeene turisti reisikotti
- parim joogimeene turisti reisikotti
- ärikingituseks sobiv toode
- uudistoode, mis on spetsiaalselt konkursi raames loodud 2024.aastal
- lapsesõbralik toode
Žürii hindas toodete maitset, pakendi atraktiivsust ja toote lugu, mis toidumeenele lisaväärtust andis – olgu selleks toote saamislugu, pere- või kohalik ajalugu. Tootelugusid esitleti nii visualiseerituna pakendil, QR koodi ligipääsuga ja ka eraldi lehel toote juures. Eelisseisus olid tooted, mille pakend oli valmistatud taaskasutatavast, ümbertöödeldavast või biolagunevast materjalist. Arvesse võeti vastava hindamiskategooria spetsiifikat ja vastamist turismi kontekstis sihtrühma vajadustele. Kõige olulisemaks peeti Pärnumaalt pärit tooraine kasutamist ja maitsekoosluse kooskõla.
Võitjad
Konkursil osalejatel oli võimalus esitada tooteid kõikidesse kategooriatesse, samuti oli lubatud esitada üks ja sama toode erinevatesse kategooriatesse. Viie kategooria võitjad selgusid läinud nädalal ja tunnustused anti üle Pärnu Restoranide Nädala Peakokkade õhtusöögil.
Lapsesõbralik toode
I koht Mahe õunalimps, Jaanihanso OÜ
- II koht Ebaküdoonia – mee siirup, Laboritugi OÜ
- III koht Ebaküdoonia – mee snäkid, Laboritugi OÜ
Uudistoode
I koht Seemneleiva õhikud, Samliku Pekker OÜ
- II koht Astelpaju – ingveri shot, Mahlametsa OÜ
- III koht Ebaküdoonia – mee snäkid, Laboritugi OÜ
Parim joogimeene turisti reisikotti
Sweet Naturel siider, Jaanihanso OÜ
Parim Toidumeene turisti reisikotti
I koht Pannkoogimesi, Meekas OÜ
- II koht Kohvilaua mesi, FIE Sirje Mölder
- III koht Ebaküdoonia – mee snäkid, Laboritugi OÜ
Ärikingitus
Komplekt „Aeglane hetk", Aeglane hetk OÜ
Disainieriauhind
Veinide komplekt „Pühendusega Pärnumaale", Mamm&Frukt OÜ
Tekst ja fotod: Pärnumaa Arenduskeskus.